VIELÄ VIITASISTA eli serkukset kyläilemässä

Joulun 2008 RAKEITA -lehdessä on Seija Hautoniemen juttu Amerikan Viitasista. Tässä artikkelissa lisää tietoa saman suvun vaiheista.

Kirjoittanut: Taimo Tuomi

Toukokuussa 1954 oli Tyyne ja Albert Wirmanin perhe Minnesotasta kyläilemässä Hilja ja Victor Niemen luona Michiganissa. Tyyne Hilma Wirman os. Viitanen (T. 127) ja Hilja Maria Niemi os. Tuomi (T. 136) olivat serkuksia. Tyynen äiti, Helmi Ingeborg Johanna Ahlbom ja Hiljan isä, T(oivo) Emil Tuomi olivat siis sisaruksia (T. 20). Niemen perheen takapihalla Rapid River-nimisellä paikkakunnalla Deltan piirikunnassa (county) Michiganissa otetussa kuvassa (alhaalla) ovat aikuiset henkilöt vasemmalta lukien Tyynen mies Albert Wirman, Tyyne, Hiljan tytär Ruth, Hilja, Hiljan mies Victor Niemi, Tyynen tytär Edith sekä Ruthin mies Leonard Kaukola. Lapset edessä vasemmalta ovat Edithin kaksostyttäret Alberta ja Eleanor sekä Ruthin tyttäret Beverly ja Gretchen. Kuvan on ottanut Edithin mies Waldemar Petrell.

Aivan kuriositeetin vuoksi lähdin etsimään, mitä tietoja internetin välityksellä USA:n päästä ja nimenomaan ilmaiseksi näistä sukulaisista voisi löytyä. Valtaosa amerikkalaisista sukututkimusta palvelevista sivuista on maksullisia ja löytyvät ilmaiset tiedot ovat ”vähän sinne päin”. Mm. syntymäajat on ilmoitettu ”about” parin kolmen vuoden tarkkuudella, mutta vertailemalla eri rekistereissä olevia tietoja saa kuitenkin jotakin irti.

Tyyne oli syntynyt Ähtärissä 3.3.1886. Aivan tarkka kuolinpäivä ei selvinnyt ilmaisilta sivustoilta, mutta sanomalehti Duluth News Tribune on julkaissut muistokirjoituksen 29.9.1980. Kuolinpäivä lienee siis ollut päivää paria aiemmin. Kuolinpaikka on Cloquetin kaupunki Carltonin piirikunnassa Minnesotassa. Vanhemmat nekrologit (obituaries = obts) eivät valitettavasti ole ilmaiseksi luettavissa, joten Tyynen elämäntaivalta ei ole mahdollista tässä enemmälti valottaa. Tyynen miehestä, Albert Oscar Wirmanista (etunimet esiintyvät usein päinvastaisessa järjestyksessä) ilmainen tietoanti on samaten varsin niukkaa. Syntymäaika on 26.4.1885.  Kansalaisuuden saanti (naturalization) on tapahtunut Duluthissa St. Louisin piirikunnassa Minnesotassa. Asevelvollisten kutsuntaluetteloiden mukaan Oscar Albert Wirman St. Louisin piirikunnasta on ollut vuosina 1917 – 1918 toimeenpannuissa kutsunnoissa. Kuolinpäivä on 29.6.1975. Nekrologi on julkaistu 1.7.1975.

19.3.1911 Tyyne ja Albert Wirmanille syntyi Duluthissa tytär, Edith Eleanor. Edithistä on 28.10.2008 Duluth News Tribunessa onneksi luettavissa mainio muistokirjoitus. Sen mukaan Edithin ollessa kuusivuotias perhe muutti Esko-nimiselle paikkakunnalle Carltonin piirikuntaan. Vuonna 1923 perhe muutti edelleen Chicagoon Illinoisiin. Täällä Edith sai päästötodistukset kahdestakin oppilaitoksesta, Lake View High School ja Pierson School of Business. Samalla hän opiskeli myös Bushin konservatoriossa. Hän työskenteli sihteerinä 15 vuotta ja avioitui vuonna 1931 Waldemar ”Wally” Petrellin kanssa Waukeganissa Illinoisissa. He asustelivat täällä, kunnes Wally kutsuttiin armeijaan (ilmeisesti niihin aikoihin, kun USA liittyi toiseen maailmansotaan). Näihin aikoihin he palasivat Eskoon. Edit oli myös taitava pianisti, Wally puolestaan vokalisti. Pariskunta tuli tunnetuksi esiintymisistään eri yhteisöissä ja suomalais-amerikkalaisissa kulttuuritapahtumissa. Eskossa Edith toimi myös vuosikausia pianonsoiton opettajana sekä osallistui kunnallisiin ja koulutoimen tehtäviin.

Edith Eleanor Petrell kuoli 97-vuotiaana 26.10.2008 hoitokodissa Carltonissa. Muistokirjoituksessa mainitaan ennen Edithiä edesmenneiksi aviomies Wally ja läheinen serkku (special cousin) Pearl Keinonen. Pearl Keinoseen palaamme tuonnempana. Suremaan jääneiden sukulaisten ja ystävien joukossa mainitaan ensimmäiseksi Edithin kaksostyttäret Alberta Ann (aviomies Gary T. Whitenack) Lake Vermillionissa Cookin piirikunnassa ja Eleanor Edith (aviomies Richard Larmouth) Bellevillessä Michiganissa. Huomio kiintyy “erikoissisarentyttärien” (special nieces) luettelossa olevaan Maijaan (aviomies Harold Paulseth) Isabellasta Laken piirikunnasta. Tästäkin jäljempänä.

Kaksosten syntymävuosi on ”about” 1947. Eleanor Edithillä on mahdollisesti ollut myös aviomies numero 1, Clyde W. Saari. Edithin aviomies Waldemar August Petrell oli samaten suomalaista sukua, hänen äitinsä oli tyttönimeltään Bergström. Wally oli syntynyt 3.3.1909 Minnesotassa. Toisen maailmansodan aikana hän palveli USA:n asevoimissa alikersanttina (corporal). Hän kuoli 5.12.1996 Cloquetissa St. Louisin piirikunnassa ja on haudattuna yksityiseen sukuhautausmaahan. Muistokirjoitus, joka ei myöskään ole ilmaiseksi luettavissa, on julkaistu 7.12.1996.

Wally Petrellin vanhemmista löytyi selvitys yllättäen Pertti Virtarannan kirjasta ”Hauska tutustua. Amerikansukulaisia tapaamassa.” (SKS 1996). Tässä esitellään nimekäs suomalaissyntyinen professori John Kolehmainen vaimoineen. Vaimon, Astrid Irene Kolehmaisen äiti oli Pohjanmaan ruotsinkielisiä, Sidebystä kotoisin oleva Olga Kristina Bergström ja isä Tyrväältä lähtenyt muurari Edwin August Petrell.  Wally ja Astrid olivat siis sisaruksia. Olga Petrell oli syntynyt 1884 ja Edwin Petrell 1879. He lienevät muuttaneet ”rapakon taakse” vuosien 1902 – 1903 tienoilla. Kuolleiden rekisteristä löytyy heihin sopiva pariskunta, Palm Beachissa Floridassa kuolleet Edwin August (kuollut 1966) ja Olga (kuollut 1959) Petrell. Kuolinvuodet tietenkin jälleen ”about”!

Olettaen, että Pearl V. Keinonen oli aito serkku, oli aihetta tutkia, oliko hän äitinsä puolelta Viitasia eli mahdollisesti Tyynen sisarentytär. Ilmeni, että V-kirjain ei ollutkaan toisen etunimen alkukirjain, vaan tarkoitti nimeä Vanhala. Tämänhän täytyi olla Pearlin isän nimi. Vähitellen selvisi, että eräs Armas Vanhala (syntynyt 22.9.1890) oli avioitunut Tyynen sisaren Rauha M(aria) Viitasen kanssa. Rauha Maria kuoli 15.11.1972, aviomiehensä Armas jo 15.7.1966.

Duluth News Tribunesta 21.4.2005 löytyi Pearl Keinosen muistokirjoitus, joka on ilmaiseksi luettavissa ainakin toistaiseksi. Sen mukaan Armas ja Rauha Vanhalan tytär Pearl Vanhala Keinonen oli syntynyt 9.5.1914 Duluthissa ja kuoli samassa kaupungissa 19.4.2005 St. Luken sairaskodissa. Vanhalan perhe oleskeli paljon sukulaisten luona Eskossa. Pearl oli serkkunsa Edithin tavoin hyvin musikaalinen ja taitava pianisti. Hän esiintyi kirkoissa, kouluissa ja radiossa. Pearl valmistui Denfeld High Schoolista 1931 ja Duluth Junior Collegesta 1933. Vuosina 1934 – 1935 hän opiskeli Minnesotan yliopistossa Minneapolisissa. Syksyllä 1935 hän muutti Waukeganiin Illinoisiin, jossa hän työskenteli Abbotin laboratorioissa sekä opiskeli iltaisin Luoteisessa yliopistossa. 14.3.1936 hän avioitui Ray John Keinosen kanssa. Pearl muutti Duluthiin vuonna 1944, jolloin aviomies oli Yhdysvaltojen asevoimien palveluksessa Euroopan sotanäyttämöllä ja veli Eugene sotavankina Saksassa. Sodan jälkeen Pearl miehineen perusti juustotalon Larsmontiin Minnesotaan. Pearl osallistui Eastern Star- ja White Shrine-nimisten uskonnollispohjaisten veljeskuntien (order) toimintaan, oli näissä mm. luottamustehtävissä sekä toimi aktiivisesti useissa koulutoimeen liittyvissä organisaatioissa Two Harbors-nimisellä paikkakunnalla. Pearl muutti aviomiehineen takaisin Duluthiin syyskuussa 1964. Täällä hän työskenteli Minnesotan yliopiston Duluthin yksikössä (UMD) eläkkeelle siirtymiseensä, vuoteen 1984 saakka. Eläkepäivinään Keinoset matkustelivat laajalti.

Ennen Pearlia edesmenneinä sukulaisina mainitaan muistokirjoituksessa mm. hänen vanhempansa, aviomies Ray ja veli vaimoineen (Eugene ja Mia Vanhala). Aviomies Ray J(ohn) Keinonen oli syntynyt 5.3.1911 ja kuoli 25.2.1997. Veli Eugene H. Vanhala oli syntynyt 3.4.1919 ja kuoli 14.3.1998.

Suremaan jäivät ennen kaikkea tytär Marie ”Maija” Ann Paulseth ja hänen miehensä Harold R. Paulseth. Edith Eleanorin ”special niece” olikin serkun tytär. Sanakirjojen selityksiin (veljen- tai sisarentytär) ei siis kannata sokeasti luottaa. Pearlin omista sukulaisista mainitaan ”special cousin” Edith Petrell tyttärineen sekä lukuisa joukko sukulaisia Suomessa Euroopassa.

”Puuveitsellä kultaa vuolemaan” lähteneistä Viitasen sisaruksista on tässä kahden Minnesotaan asettuneen sisaren taivalta voitu hivenen valottaa. Toivottavasti kahden muun osalta voidaan tuonnempana palata lehden palstoille. Jotta tarina ei paisuisi yli äyräiden, jätämme tällä erää myös 55 vuoden takaisen toukokuisen tapaamisen toisen osapuolen eli Michiganin sukulaiset käsittelemättä. Käytettävissä tältä osin on sitä paitsi Suanne Carol Tuomen toimittama erinomainen kooste T. Emil Tuomen ja hänen jälkeläistensä maallisesta vaelluksesta ”Suuressa Lännessä”.

On varsin kiusallista, kun eksaktit tiedot ovat pääosin maksun takana. Tutkijaa kohdellaan vähän kuin peliriippuvaista. Tietoa annetaan tipoittain toivossa, että tutkijalle syntyisi himo ostaa lisää. Edellä luotu kuva varmaan selkenee oleellisesti heti, kun joku viitsii satsata vähän taaloja tietojen lunastamiseen. Suomen pään juuristakin päässee aika hyvin jyvälle, kun maksaa Siirtolaisinstituutin käyttömaksun. Rahalla on ihmeellinen voima, mutta rahan lisäksi edesauttaa huomattavasti, kun omaa hivenen salapoliisihenkeä!

Virallisten rekisterien lisäksi paikallisten sanomalehtien muistokirjoitukset näyttävät olevan erinomainen tiedon lähde. Jos haluaa saada laajemman kuvan Minnesotan suomalaista ja taustaa siirtolaisuuteen, kannattaa lähteä nettiin surfailemaan. Esimerkiksi sivulta www.genealogia.fi löytyy kirja: ”History of the Finns in Minnesota.” (Duluth 1957).

Vasemmalta lukien Tyynen mies Albert Wirman, Tyyne, Hiljan tytär Ruth, Hilja, Hiljan mies Victor Niemi, Tyynen tytär Edith sekä Ruthin mies Leonard Kaukola. Lapset edessä vasemmalta ovat Edithin kaksostyttäret Alberta ja Eleanor sekä Ruthin tyttäret Beverly ja Gretchen. Kuva: Edithin mies Waldemar Petrell

0 comments on “VIELÄ VIITASISTA eli serkukset kyläilemässäAdd yours →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *