Uutta tietoa ensimmäisestä Hagelbergista

Uusimmasta Rakeita-lehdestä (Joulu2022) voit lukea uusia sukututkimustuloksia, joiden perusteella pitää tehdä jopa sääntömuutos sukuseuran sääntöihin.

Hagelberg–Raekallion sukukirjassa esipolvet on paikannettu Kuhmalahdelle Yrjö Raevuoren v. 1932 julkaiseman ”Tamperelaisia sukuja” -teokseen nojautuen. Vanhin suvun esi-isistä on kirjan sukutaulussa 1 mainittu seppämestari Johan Hagelberg (1747–1794), jonka vaiheita on dokumentoitu Messukylän ja Tampereen kirkonkirjoissa vuodesta 1778 alkaen.

Seuran oman sukututkimusryhmän ja sukututkija Juha Vuorelan selvitysten mukaan Johan Hagelberg ei olekaan kotoisin Kuhmalahdelta vaan on asunut, pätevöitynyt seppämestariksi ja perustanut perheen Fiskarsin ja Antskogin ruukkialueella. Mikään ei yhdistä häntä kuhmalahtelaisen sotilaan Yrjö Drufvan Johan-nimiseen poikaan, syntynyt 1750. Aiemmin heidän on väitetty olevan sama henkilö ja että syntymävuodessa olisi vain virhe.

Seuraan jäseneksi hyväksyttävä pitäisi sääntöjemme 4 § mukaan olla polveutunut Kuhmalahden Tapanilan sotilasvirkatalon lampuoti Jaakko Paavalinpoika Tapanilasta. Nykytiedon valossa sukuseuran jäsenet eivät siis olisi lainkaan sukuseuran jäseneksi kelpaavia. Seurauksena esi-isän etsinnästä onkin tulossa sääntömuutos ensi kesän sukukokouksen asialistalle. Kokouspaikaksi on valittu tietysti Fiskars.

0 comments on “Uutta tietoa ensimmäisestä HagelbergistaAdd yours →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *